Comparteixo l'enllaç de l'article i àudio del programa de Catalunya Ràdio, #loficideducar de l'Elisabet Pedrosa on col·laboro com a psicòloga psicoterapeuta reflexionant al voltant de la importància de l'autoconeixement, de prendre consciència de "com ens mirem", com ens tractem a nosaltres mateixes. Per promoure l'autocura i contribuir a la millora del benestar.
A l'entrevista partim de la "Guia de la conciliació en temps de pandèmia" del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, com a valuós recurs psicoeducatiu que ens orienta a entendre d'on venim, què hem après al llarg de la vida, com ens hem socialitzat.
Com a preparació del procediment d'autocura revisem els patrons d'autocura disfuncionals i la història d'aferrament, entenent d'on venen els mandats i creences: l'autoexigència, la culpa, el "voler arribar a tot"... Primer prendre'm consciència, per després poder processar i interioritzar els canvis, "ser conscients del que ens mou inconscientment, fer-ho conscient" per poder-nos cuidar i poder fer petits canvis i anar integrant-los a la vida diària.
L'OFICI D'EDUCAR (EL SUPLEMENT)
...
Autocura i teletreball
Dones desbordades amb jornades laborals interminables, que deixaven de fer àpats o robaven hores de son a la nit o al matí per fer la feina remunerada, amb el cost físic i emocional que implica. Augment de la violència i dels conflictes a la família i manca d'espai personal són algunes de les realitats que ha fet aflorar la pandèmia, i d'aquí neix la "Guia de la conciliació en temps de pandèmia", del Col·legi de Psicòlegs.
Per la Paloma Dura, psicòloga, terapeuta i *col·laboradora de la guia, les dones cuidem, però no ens sabem cuidar pel pes dels mandats i estereotips de gènere que tenim tan interioritzats:
"Podem sentir que cuidar és el que hem de fer, el mandat és que ens han creat com a sers per cuidar els altres. Si soc per als altres em desconnecto de la meves necessitats, em sobrecarrego. I si soc per a mi, sento culpa; en els dos casos sento malestar."
Per la psicòloga, cal prendre consciència de com ens mirem i tractem: revisar els patrons d'autocura disfuncionals i la història d'aferrament, d'on venen l'autoexigència, la culpa, la voluntat d'arribar a tot o la incapacitat de posar límits.
"Hem d'escoltar els nostres senyals, parar abans de petar, expressar-nos, demanar ajuda i cuidar-nos els uns als altres. La pandèmia és una oportunitat per superar la desigualtat entre homes i dones i conviure amb més benestar a les llars."
... Fragment de l'article de l'Elisabet Pedrosa a L'OFICI D'EDUCAR (EL SUPLEMENT).
* En col·laboració amb la Secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats, del #COPC. Promovent estratègies d'autocura per millorar la salut. Amb la difusió de la "Guia de la conciliació en temps de pandèmia" de Laura Zapater, Sara Morreres i Montse Garcia Mas. I conduint el Grup de Suport Psicoeducatiu i Emocional del projecte "Efectes post-COVID: sobrecàrrega en el treball de cures i teletreball" que l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, va posar en marxa.
COMPARTEIXO L'ENLLAÇ DE LA GUIA:
LINK GUIA: LA CONCILIACIÓ EN TEMPS DE PANDÈMIA:
TREBALL DOMÈSTIC, TREBALLS DE CURES I TELETREBALL.
DESEMBRE DE 2020.
Secció de Psicologia de les dones, gèneres i diversitats
LAURA ZAPATER LLAURADÓ
SARA MORRERES QUESADA
MONTSE GARCIA MAS